Ihmisen kohtaamista kuulutettiin perään  ”Kasvatusillassa”, tv2:lla Ajankohtaisen kakkosen lähetyksessä 18. 11. 08. Alan keskeisiä (ja hiukan sivullisiakin) vaikuttajia heitteli mielipiteitään  suomalaisten lasten kasvatuksesta. Taustalla leijui huoli nuoren polven pahoinvoinnista. Moitetta saivat tuttuun tapaan sekä vanhemmat että ammattikasvattajat. Lunta tuli tupaan kahdelta suunnalta. Myös aineettomia syyllisiä kurittomiin lapsiimme etsittiin virtuaalitodellisuudesta, kuin väritelkkarista aikoinaan. Joka ajalla on omat ”haisulinsa ja mörkönsä”.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Ohjelmassa esitettiin kohtaamispaikkoina ”maitolaituri ja ostari” nykyisen netin oheessa. Maitolaiturin muistan nähneeni ”Hilja-maitotytössä”, Suomi-filmissä. Ostarilla olen jo itsekin saapastellut (tai Retustellut) 70-luvulla ja tietotekniikan ensiaskelia tapaillut ammattiopiskeluissa 80-luvun loppupuolella. Ihmisen kohtauspaikka on siis vaihtanut paikkaa ripeään tahtiin jo yhden elämänpuolikkaan aikana.

Kohtaamisen paikkana Taito- ja taideaineet eivät ole vielä saaneet näyttää kaikkia ulottuvuuksiaan. Käsillä tekemällä, lyijykynäpiirustusta, tilkkuompelua tai tiikerikakkua, ihminen on kohtauspaikalla itsensä kanssa. Omien ajatusten ja toiminnan reflektointi materiaalin kanssa on heti havaittavissa. Reagointi teolla ajatukseen synnyttää tekemisen ”noidankehän”, itseään ruokkivan syklin. Käsillä tekemisestä palaute on välitöntä ja konkreettista materiaalin muodossa, värissä, struktuurissa tai maussa. Toiminta on palkitsevaa kokemuksellisuutensa vuoksi. Abstraktia, näkymätöntä ja immateriaalista tekemistä olemme saaneet jo kyllin.

Käsillä tekemällä ihminen on ”kohtaamisen paikassa” muiden yksilöiden kanssa. Tekeminen on paljastavaa ja siksi useille jo työelämää kokeneille aikuisille pelottavaa. Kirjoittamisen tai matematiikan laskut voi helposti kätkeä käsiensä suojaan. Kun muotoilee ”Omaa kuvaa”, tulos on het vieruskaverien arvioitavissa. Ryhmähengen ollessa suvaitseva, tuotosten äärellä pulppuavat omakohtaiset kokemukset ja mieleen nousevat muistot. Persoonallisuutta paljastavat työt kertovat tekijästään ”puhumattomia” asioita. Usein kohtaamiset kädentöiden parissa vapauttavat energiaa ja luovat ryhmäytymistä: ihmisyyden verkkoon kiinnittymisiä.

Kohtaamisen paikkojen löytäminen ja tilan ottaminen on oleellista sosiokulttuurisessa toiminnassa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden hyödyntämässä toiminnan kuntouttavassa merkityksessä olisi kädentaidoilla vielä tutkimattomia teitä. Siellä, missä ihmisiä on koolla pakottavien olosuhteiden johdosta, on tilausta voimaannuttavalle toiminnalle, mm. taito- ja taideaineiden parissa. Terveyskeskukset, sairaalat, hoitokodit ja rangaistuslaitokset ovat täynnä kohtaamisen mahdollisuuksia, jos me ymmärrämme katsoa ja nähdä niitä.(19. 11.08)

 

Jälkikohtaamiset:

-Illuusiota idyllisestä perheen ”kohtaamisen paikasta” luo suosittu fst:n tv-ohjelma Strömsö. Vierailu kulisseissa ja Lee Esselströmin esittely ohjelman valmistelutöistä kädentöiden osalta valotti ”hyväntuulisuuden ja kepeyden”-reseptiä. Strömsön webbisivuilta löytyvät tarkemmat ohjeet kaikkin ohjelmassa esitettyihin tuotoksiin.

-Toivottavasti ei kellekkään jää ainoaksi ”kohtaamisen paikaksi” hautakivi, niin kuin vaasalaisbändin, ”Sturm und drangin” musiikkivideossa, ”Indian”. Hyvää pykäystä nuorilta jannuilta kuitenkin.